0-4 dager levering

tlf: 71295800

kundeservice@lanullva.no

Drømmer du om vintertur med snødekte fjell, dansende nordlys og klare stjernenetter?

Lanullva Drømmer du om vintertur med snødekte fjell, dansende nordlys og klare stjernenetter?

Vår ambassadør, Oda Ramsdal, har gjennomført både Norge på langs og Femundløpet. Lær hvordan hun kler seg for gode opplevelser i vinterfjellet, selv når været ikke viser seg fra sin beste side.


Vindfull tur over vidda 

Vinden presser oss bakover og det er vanskelig å puste. Gjennom den tette snøføyka kan jeg så vidt skimte silhuetten til turfølget mitt. Hun roper noe, men ordene hennes drukner i vinden. Så skjønner jeg hva som skjer – lederhundene hennes er på vei til å snu.

Jeg får øyekontakt med mitt eget lille tospann, og vi kjemper oss fremover. Synet av mine to firbente som ikke lar seg affektere av vinden imponerer meg. De legger seg i selen med iver og arbeidslyst, og jeg vet at vi har alt vi trenger for å klare oss med i sleden.

En kjent og kjær følelse kommer krypende – nemlig følelsen av mestring. 

Flere generasjoner av Lanullva

Under turen over Hardangervidda ble dagene etterhvert solfylte, men med et kalt drag i lufta, minusgrader og varierende aktivitetsnivå vekslet kroppstemperaturen raskt. Da er det bare en ting som hjelper: ull, ull og atter ull!

Med i sledene hadde vi heldigvis flere generasjoner av ullklær fra Lanullva. Vi fant ut at den eldste trøya på turen var inne i sin sjette tursesong.

Lag på lag med ull er gull

I aktivitet bruker jeg et lag med trøye og stilongs i Havbris. Er det skikkelig kaldt kombinerer jeg det med flere tynne lag eller bytter til Hustadvika. Som jente sverger jeg også til ullboxeren til Lanullva, som gir ekstra isolasjon rundt hofter og lår. Den er god å ha som innerste lag eller oppå en tynn stilongs.

Det er derimot viktig å ikke kle seg for varmt når man er i bevegelse da svette fort betyr kulde. Jeg opplever derimot sjelden at ulltøyet til Lanullva blir vått eller klamt på samme måten som andre typer. Har nylig lært at dette skyldes den unike strikkemetoden til Lanullva. Den forsterker ullas naturlige egenskaper, og gir ullklær som puster og isolerer enda bedre! Hvor kult er ikke det?

Teltplass = Hustadvika

Når teltet er slått opp og kuldegropa gravd skifter jeg til Hustadvika. Da har jeg et nytt, tørt ulltøy innerst mot huden, og trekker det brukte, kanskje litt fuktige settet fra arbeidsdagen oppå. Om man gjør dette mens ulltøyet fortsatt har varme fra kroppen, klarer man ofte å tørke det brukte ulltøyet til neste morgen. Da slipper man å starte en ny dag med våte klær.

Andre tips til å holde seg varm på vintertur

  • Ha vindtette lag ytterst (skalljakke, skallbukse og vindvotter).
  • Ytterplagg bør være litt store slik at du får plass til nok klær under. Luft mellom plagg isolerer og gir bedre varme.
  • Ha ekstra varme klær til pauser og teltplassen lett tilgjengelig. Gjerne en dunjakke du kan ha over skallklærne.
  • Bruk ull også helt, helt innerst: både ullboxer og ull-bh. 
  • Ha på lue, buff og votter i ull, til og med når du sover.
  • Ha god plass til både tynne sokker og ullsokker/kartanker inni skoene dine. Det må også være plass til luft, ellers får du kalde føtter uansett hvor mange sokker du har på deg.
  • Invester i en god og varm nok sovepose.
  • Liggeunderlag som isolerer godt. Jeg kombinerer et oppblåsbart sammen med et skum liggeunderlag. Det av skum gir ekstra isolasjon, beskytter mot hundeklør og kan brukes til å sitte på i pauser.
  • Ta med camp-sko til turer rundt teltet. Dun tøfler, tykke sokker eller ullkartanker oppi fotposer er godt og varmt. 
  • Lag varmeflaske av drikkeflasken din (gitt at den tåler kokende vann og er tett). Ha på kokende vann, pakk den inn en ullsokk og legg den i soveposen. 
  • En liten børste (eks. skobørste) til å fjerne snø fra innerteltet, klær og annet utstyr er også grei å ha med. Snøen du drar med deg inn i teltet vil smelte og tingene dine vil bli våte og kalde. 
Sist men ikke minst: Før du kryper inn i den forlokkende soveposen bør du ta en tur ut for å tømme blæra og ta noen runder rundt teltet for å få varmen i kroppen. Om lysten til å gå ut sitter langt inne tilsier mine erfaringer at tisseturer ofte kommer med det vakreste nordlyset og den klareste stjernehimmelen.
Forrige innlegg
Neste innlegg

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres